Aandoeningen

Aambeien / Hemorroiden
Aambeien is de meest voorkomende oorzaak van klachten in de anale zone. Dit is een overmatige zwelling van het slijmvlies aan de binnenzijde van de anus, juist boven de huid van deze anale zone. We onderscheiden diverse gradaties, waarbij soms de aambeien spontaan uit de anus puilen. Ook kan dit pas bij persen gebeuren.
Anale jeuk
Jeuk is een veel voorkomend symptoom. Het kan een uiting zijn van aambeien, maar ook van wat vochtverlies, bijvoorbeeld bij enigszins verminderde continentie. Jeuk kan veroorzaakt of onderhouden worden door oppervlakkige beschadiging van de kwetsbare huid hier, bijvoorbeeld door het schuren van toiletpapier of bepaalde kleding of bepaalde infecties.
Aneurysma Aorta Abdominale
Een aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een slagader. Ze kunnen in alle bloedvaten van het lichaam voorkomen. Als men spreekt over een aneurysma bedoelt men meestal een verwijding van de grote lichaamsslagader, de buikaorta ofwel een AAA Als de verwijding teveel toeneemt, bestaat er een kans dat deze scheurt. Het is dus zaak in te grijpen voordat dit optreed.
Artroscopie van de knie
Een artroscopie is een kleine ingreep, die bestaat uit het, via een dunne starre buis, kijken in gewrichten. Met name in het kniegewricht, maar ook wel in de schouder, de elleboog, de pols en in het enkelgewricht. De ingreep kan worden uitgevoerd om informatie over het gewricht te verkrijgen, vandaar de naam 'kijkoperatie'.
Blindedarmontsteking
Blindedarmontsteking ofwel appendicitis is een ontsteking van de blinde darm, een wormvormig aanhangsel aan het begin van de dikke darm, in de rechter onderbuik.
Blindedarmontsteking bij kinderen
Blindedarmontsteking ofwel appendicitis is een ontsteking van de blinde darm, een wormvormig aanhangsel aan het begin van de dikke darm, in de rechter onderbuik. De blinde darm varieert enkele centimeters in lengte en daarmee ook in ligging: soms ligt hij opgekruld achter de dikke darm. De ontwikkeling van klachten en symptomen hangt ook met deze variatie samen. Als de punt, direct tegen de buikwand, ontstoken is, dan zal de pijn snel ter plaatse optreden.
Borstafwijkingen (goedaardig)
Borstkanker
Borstkanker is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Vóór het dertigste jaar is borstkanker nog zeldzaam. Daarna komt de ziekte steeds meer voor: ongeveer 70 procent van de vrouwen bij wie borstkanker wordt ontdekt, is boven de vijftig jaar. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen, maar bij hen komt het veel minder vaak voor. In het St. Anna Ziekenhuis worden patiënten met borstkanker begeleid door de mammacare verpleegkundige.
Borstvorming bij de man (gynaecomastie)
Als baby hebben zowel meisje als jongens kleine klierschijfjes achter de tepel. Doorgaans verdwijnen deze klierschijven bij de jongens in de kindertijd. In de pubertijd zal onder invloed van hormonen bij meisjes borstvorming ontstaan. Ook bij jongens komt het regelmatig voor dat in de pubertijd onder invloed van hormonen de borstklieren gaan opzwellen. Meestal is dat dubbelzijdig, maar het kan ook wel eens enkelzijdig zijn. De in de pubertijd ontstane vergroting is meestal kortdurend, maar kan ook meer dan drie jaar blijven bestaan.
Botbreuken bij kinderen
Er zijn meerdere verschillen tussen de botten van kinderen en volwassenen. Een eerste verschil is, dat het beenvlies bij kinderen dikker is. Beenvlies zit om hun bot heen en is te vergelijken met de schors van een boom. In dit beenvlies zitten cellen die nieuw bot maken. Omdat kinderbot nog moet groeien, is het beenvlies beduidend dikker dan bij volwassenen. Een tweede verschil is, dat kinderen groeischijven van kraakbeen hebben, vlakbij de uiteinden van de botten. Deze zorgen voor extra lengtegroei. De groeischijven verdwijnen na de puberteit.
Buikwandbreuken
De term breuk betekent in dit verband een defect of zwakke plek in de buikwand. De buikwand bestaat, afhankelijk van de exacte locatie, uit spieren, de bekleding van de spieren (de zogenaamde fascie) en peesbladen waarin de spieren kunnen uitlopen.
Carotisstenose (vernauwing in de halsslagader)
Hart- en vaatziekten behoren tot de belangrijkste oorzaken van ziekte en overlijden. Dit heeft te maken met de toegenomen levensverwachting, maar ook met een ongezonde levenswijze. Problemen met hart- en bloedvaten zijn voor een deel vermijdbaar, enerzijds door aanpassen van de levenswijze, anderzijds door met medicijnen of een operatie de kans op het krijgen van een herseninfarct te verminderen.
Carpale tunnelsyndroom
In de pols bevindt zich een tunnel. Door deze tunnel lopen de buigpezen en een grote zenuw van de onderarm naar de vingers. Deze zenuw kan klem komen te zitten in de tunnel, waardoor het carpale tunnelsyndroom ontstaat. Dit carpale tunnelsyndroom veroorzaakt pijn, een ‘doof’ gevoel, (nachtelijke) tintelingen en/of krachtsverlies van de hand. Hierdoor kunnen nauwkeurige handelingen, zoals knoopjes dichtmaken, niet goed worden uitgevoerd. In ernstige gevallen verdwijnt het gevoel in de hand door een onomkeerbare beschadiging van de zenuw.
Colitis ulcerosa
Jaarlijks vinden in het St. Anna Ziekenhuis ongeveer 200 darmoperaties plaats. Ze nemen dus een belangrijke plaats in bij de activiteiten van de maatschap chirurgie.
Dikke darmkanker
Jaarlijks vinden in het St. Anna Ziekenhuis ongeveer 200 darmoperaties plaats. Ze nemen dus een belangrijke plaats in bij de activiteiten van de maatschap chirurgie.
Diverticulitis
Diverticulitis is een ontsteking van zogenaamde divertikels. Dit zijn uitstulpingen aan de buitenzijde van de darm. Ze ontstaan doordat het slijmvlies, aan de binnenzijde van de darm, door de spierlagen van de darm heen puilt. U kunt het vergelijken met een buitenband waar een gat in zit en waar de binnenband door naar buiten komt. Hoewel ze in de hele darm kunnen voorkomen, zijn ze meestal aanwezig in de dikke darm en dan vooral in het laatste gedeelte hiervan, de endeldarm.
Endeldarmkanker
Jaarlijks vinden in het St. Anna Ziekenhuis ongeveer 200 darmoperaties plaats. Ze nemen dus een belangrijke plaats in bij de activiteiten van de maatschap chirurgie.
Enkelbandletsel
Bij een enkelverstuiking is er meestal sprake van een: verrekking of (gedeeltelijke) inscheuring van één of meerdere buitenste enkelbanden beschadiging van het enkelgewrichtkapsel; opgezwollen enkel; verkleurde huid van uw enkel.
Fissura ani (kloofje in de anus)
Een fissuur is een kloofje; een fissura ani is een pijnlijk kloofje in de anus. Het verloopt in de lengterichting van de anus en is gelokaliseerd in de middellijn aan de voor- en/of achterkant van de anus. Het komt meestal op jonge en middelbare leeftijd voor, maar kan zich ook zeker voordoen bij baby's, kleuters en ouderen.
Fistels
In de anale zone kunnen zich ook zogenaamde fistels manifesteren. Dit zijn kanaaltjes tussen de darm en de buitenwereld/huid. Dit wordt meestal veroorzaakt door andere abcessen, waarvan ongeveer een derde geneest met een fistel. De omvang en diepte van deze fistels is variabel.
Galblaasproblemen
De galblaas is een reservoir voor gal, verbonden met de grote galwegen. Gal wordt geproduceerd in de lever en heeft een belangrijke functie bij de vertering van voedsel, vooral bij het afbreken van vetten hiervan. Het wordt vanuit de lever, via de galwegen, afgevoerd naar de 12-vingerige darm, die net voorbij de maag ligt.
Gebroken pols (distale radius fractuur)
De pols is een gewricht, dat bestaat uit handwortelbeentjes in de hand, twee onderarmbotten, het spaakbeen en de ellepijp. Een fractuur van de pols (distale radius, uiteinde van het spaakbeen) komt vaak voor; 1 op de 6 fracturen die we op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) zien, zijn polsfracturen. In 2005 zijn er in Nederland 4025 polsfracturen gediagnosticeerd, terwijl dit aantal in 2001 nog op 2818 fracturen lag. Bij volwassenen onder de 75 jaar is de polsfractuur de meest voorkomende botbreuk.
Gebroken pols bij kinderen
Een polsbreuk is een veel voorkomende botbreuk bij kinderen. Hieronder leest u hoe we een polsbreuk behandelen. Belangrijk is echter, dat de situatie bij uw kind anders kan zijn dan we beschrijven.
Gynaecomastie (borstvorming bij de man)
Als baby hebben zowel meisje als jongens kleine klierschijfjes achter de tepel. Doorgaans verdwijnen deze klierschijven bij de jongens in de kindertijd. In de pubertijd zal onder invloed van hormonen bij meisjes borstvorming ontstaan. Ook bij jongens komt het regelmatig voor dat in de pubertijd onder invloed van hormonen de borstklieren gaan opzwellen. Meestal is dat dubbelzijdig, maar het kan ook wel eens enkelzijdig zijn. De in de pubertijd ontstane vergroting is meestal kortdurend, maar kan ook meer dan drie jaar blijven bestaan.
Haarnestcyste / Sinuspilonidalis
Een haarnestcyste is een aandoening die meer in de bilnaad zit. Mannen met zittende activiteiten (zoals chauffeurs) hebben er vaker last van, vooral als ze hier meer lichaamsbeharing hebben. Het kan echter bij iedereen voorkomen. Door de ingroei van haartjes ontstaan kleine abcesjes, die u in eerste instantie nauwelijks kunt bemerken, maar die onder de huid een uitgebreid stelsel van gangetjes kunnen vormen.
Huidflapjes rond de anus / Skintags
Na een periode van aambeienklachten, met of zonder behandeling, resteren regelmatig oppervlakkige huidflapjes rond de anus. Naast cosmetische bezwaren, kunt u ook last hebben van jeukirritatie, hinder bij afvegen/hygiëne, etc.
Ingegroeide teennagel
Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en kan aanleiding geven tot irritatie, pijn of een ontsteking. Waarom zo'n teennagel ingroeit is niet met zekerheid bekend. Mogelijk ligt het aan het schoeisel (te nauw, te smal) of aan de bouw van de teen zelf. De teen kan licht gekanteld zijn, waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt. Een andere mogelijke oorzaak is het te kort knippen van de nagel in de hoekjes.
Kijkoperatie van de knie
Een artroscopie is een kleine ingreep, die bestaat uit het, via een dunne starre buis, kijken in gewrichten. Met name in het kniegewricht, maar ook wel in de schouder, de elleboog, de pols en in het enkelgewricht. De ingreep kan worden uitgevoerd om informatie over het gewricht te verkrijgen, vandaar de naam 'kijkoperatie'.
Kloofje in de anus (fissura ani)
Een fissuur is een kloofje; een fissura ani is een pijnlijk kloofje in de anus. Het verloopt in de lengterichting van de anus en is gelokaliseerd in de middellijn aan de voor- en/of achterkant van de anus. Het komt meestal op jonge en middelbare leeftijd voor, maar kan zich ook zeker voordoen bij baby's, kleuters en ouderen.
Liesbreuk
Een breuk (ook wel hernia genoemd) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse. De opening of verzwakking in de buikwand kan ontstaan door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Uitrekking kan optreden in de loop van het leven, bijvoorbeeld door zwaar tillen, toename in lichaamsgewicht, persen bij bemoeilijkte stoelgang of veel hoesten.
Liesbreuk bij kinderen
Een ander regelmatig voorkomend probleem bij kinderen is de liesbreuk. Hierbij gaat het om een breuk in een zwakke plek in de buikwand.
Mastopathie
Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in het klierweefsel van de borsten. Het woord mastopathie komt uit het Grieks: mastos= borst en pathie = ziekte of aandoening. Mastopathie kan in beide borsten, maar ook in één borst voorkomen. Zeker 10% van de vrouwen heeft in meer of mindere mate last van mastopathie. Veel vrouwen hebben last van pijnlijke borsten, die regelmatig gespannen aanvoelen en niet altijd aanraking verdragen.
Navelbreuk
Een breuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse.
Perianale abces
Een perianale abces is een frequent voorkomende ontsteking in de anale zone. Hierbij is sprake van onderhuidse ophoping van pus, die gepaard gaat met (hevige) pijn, regelmatig ook koorts en een gevoel van algeheel ziek zijn.
Poliepen
Poliepen kunnen in het laatste gedeelte van de darm en de anale zone voorkomen, maar ook elders in de darm. Behalve bloedverlies geven deze vaak geen symptomen.
Scheurtje in de anus / Fissura ani
Een ander frequent voorkomend probleem is een scheurtje of wel fissuur in de zeer gevoelige huid rondom de anus. Vaak wordt deze veroorzaakt en in latere fase ook onderhouden door (een periode van) harde ontlasting. Als het scheurtje op deze manier eenmaal is ontstaan, kan hierdoor een vicieuze cirkel ontstaan.
Schildklieraandoeningen
De schildklier is een vlindervormig orgaan dat in de hals op de luchtpijp is gelegen. De schildklier produceert hormonen die belangrijk zijn voor de regulatie van de stofwisseling. Voor de productie van die hormonen is de schildklier voornamelijk afhankelijk van een voldoende aanbod van jodium in het lichaam.
Slijmbeursirritatie
De slijmbeurs is een soort stootkussentje op uitstekende botdelen of tussen botdelen in en is normaal altijd aanwezig. De meeste klachten komen voor bij de slijmbeurs op de elleboog en knie. De slijmbeurs kan door een klap of een val zodanig beschadigd worden dat deze zich vult met bloed. Op dat moment kan men meestal volstaan met het leegzuigen van de slijmbeurs.
Spataderen (varices)
Voordat we wat meer vertellen over de klachten en de behandeling willen we u graag wat meer informatie geven over de systemen die samenhangen met de aandoening en de oorzaken ervan.
Speekselklierafwijkingen
Behalve zeer veel kleine speekselklieren, die in de mond liggen, bestaat er een viertal grotere die buiten de mond zijn gelegen. Het grootste deel van de speekselvloed wordt gemaakt door de vier grotere speekselklieren, die dus buiten de mond liggen.
Tenniselleboog
Een tenniselleboog is een veel voorkomende aandoening. Het geeft aanleiding tot pijnklachten aan de buitenzijde van de elleboog, soms uitstralend naar de onderarm. De pijnklachten treden op wanneer de strekspieren van de pols en hand moeten worden aangespannen, bijvoorbeeld als we iets met de hand willen oppakken. De oorsprong van de strekspieren van de pols en hand zit vast aan de buitenzijde van de elleboog. Wanneer je daar op drukt, doet het ter plaatse ook pijn.
Trigger finger
Het betreft een ontstekingsreactie van de buigpees van één van de vingers en soms ook van de peesschede (de huls waar de pees doorheen glijdt). Er ontstaat daardoor een verdikking van de pees waardoor deze niet meer mooi door de peesschede glijdt. Dit ontstaat ter hoogte van het gewricht van de vinger of duim naar de handpalm, aan de binnenzijde van de hand. Op een gegeven moment kan de pees zelfs vastlopen (triggerfenomeen: de vinger buigt moeilijk en schiet op eens door), waarbij de vinger moet worden geholpen zich te strekken. De oorzaak is meestal niet duidelijk. Soms is er sprake geweest van een overbelasting. Het is een onschuldige maar lastige afwijking.
Varices (spataderen)
Voordat we wat meer vertellen over de klachten en de behandeling willen we u graag wat meer informatie geven over de systemen die samenhangen met de aandoening en de oorzaken ervan.
Vernauwing in de halsslagader (carotisstenose)
Hart- en vaatziekten behoren tot de belangrijkste oorzaken van ziekte en overlijden. Dit heeft te maken met de toegenomen levensverwachting, maar ook met een ongezonde levenswijze. Problemen met hart- en bloedvaten zijn voor een deel vermijdbaar, enerzijds door aanpassen van de levenswijze, anderzijds door met medicijnen of een operatie de kans op het krijgen van een herseninfarct te verminderen.
Wratjes rond de anus / condylomen
Alle huidafwijkingen kunnen in principe voorkomen op de huid rond de anus. Soms komen hier bepaalde typen wratjes voor, zoals die ook op de geslachtsorganen kunnen voorkomen. Zij moeten in principe beschouwd worden als een sexueel overdraagbare aandoening.
Ziekte van Crohn
Jaarlijks vinden in het St. Anna Ziekenhuis ongeveer 200 darmoperaties plaats. Ze nemen dus een belangrijke plaats in bij de activiteiten van de maatschap chirurgie.
Zweetklierontsteking / Hydradenitis suppurativa
Een zweetklierontsteking kan zich in de anale zone voordoen, maar vaker richting liezen: in de oksel en schaamstreek. Het gaat om oppervlakkige ontstekingen, tot abcesjes toe, die regelmatig spontaan openen, waarna de pijn en zwelling, al dan niet tijdelijk verminderen.

Dit werk is auteursrechtelijk beschermd ©  |  Maatschap chirurgie St. Anna Ziekenhuis  |  Privacy statement  |  Disclaimer
St-Anna - Chirurgie